Strmělka mlženka

Lepista nebularis

jedlá po povaření

horizontal rule

 

horizontal rule

Popis:


Vůně a chuť: dotěrně nasládle moučnatá, pro některé osoby velmi nepříjemná. Klobouk: světle nebo tmavě šedý, vzácně i bělavý, dužnatý, vyhrblý, v mládí silně ojíněný, Ø5-15 cm. Lupeny: světlé, bělavé až krémové barvy, sbíhavé, husté. Třeň: bělavý až světle šedý, mohutný, poněkud kyjovitě rozšířený, zvenčí podélně vláknitý. Výtrusný prach: krémově bílý. Výskyt: většinou. v listnatém lese v napadaném listí; září až listopad. Záměna: Tuto hojně se vyskytující houbu lze snadno rozeznat podle zvláštního zápachu a pozdního růstu. Čirůvka kosatcová (L irina) vykazuje určitou podobnost, je však menší a příjemněji voní jako kořínky fialek, bez moučnatého nádechu. Je jedlá. Nepříjemné následky může mít záměna s jedovatou závojenkou olovovou (Entoloma eulividum). Stavba plodnice obou druhů může být k nerozeznání podobná, zejména když se překrývají i jejich období výskytu. Závojenka olovová voní příjemně po mouce a na spodní straně klobouku rná řidší lupeny, které jsou zoubkem přirostlé a v mládí mají nažloutlý nádech (!). Později se jejich barva vlivem růžově zbarvených výtrusů mění na lososově růžovou. Poznámka: Povařením hub a vylitím vody, ve které se vařily, se nepříjemný zápach zmírní, avšak neodstraní se zcela. Požitím v syrovém stavu může strmělka mlženka způsobit trávicí potíže.

horizontal rule

                           

horizontal rule

Webmaster:

horizontal rule