Ryzec šeredný

Lactarius turpis

nejedlý

horizontal rule

horizontal rule

Popis:

 Chuť: pálivě palčivá. Klobouk: tmavě olivově zelený až olivově hnědý, často mírně kruhovatý, okraj zejména v mládí plstnatý, 0 5-15 cm. Lupeny: zpočátku bělavě, později krémová nažloutlé, ve stáří s hnědými skvrnami. Třeň: zbarvený podobně jako klobouk, ale světlejší, jamkatě skvrnitý. Mléko: bílé, palčivé. Výskyt: pod břízami nebo pod smrky, na kyselých půdách; srpen až říjen.
Poznámka: Tato houba je stejně jako mnoho palčivých ryzců nepoživatelná a tepelně neupravená vyvolává dokonce zažívací poruchy a vrhnutí. Pokud se však nakrájí na malé kousky a déle povaří a vývar vyleje, je poživatelná. Ve východní Evropě se tímto způsobem zbavuje palčivosti a potom konzumuje řada ryzců. Zejména chutná je v octovém nálevu.
U ryzce šeredného však v souvislosti s objevením obsahu látky necatorin nelze konzumaci doporučit. Název je odvozen od dříve používaného názvu této houby L necator. Necatorin má podle vyjádření chemiků mutační účinky (změna dědičných vlastností, rakovinotvorné účinky). Působení na člověka prozatím nebylo dostatečně prokázáno.

horizontal rule

                           

horizontal rule

Webmaster:

horizontal rule