Ryzec pravý

Lactarius deliciosus

jedlý

horizontal rule

horizontal rule

Popis:

 Chuť: jemná. Klobouk: oranžově okrový, s tmavšími kruhy, místy také slabě nazelenalý, 0 4-10 cm. Lupeny: oranžově žluté až oranžově okrové. Třeň: zbarvený stejně jako klobouk, s tmavšími jamkami. Mléko: mrkvově červené, netmavne do vínově červena. Výskyt: pod borovicemi; srpen až říjen. Záměna: kromě ryzce pravého existují ještě jiné druhy, které mají rovněž mrkovově červené mléko. Hojněji se vyskytující ryzec smrkový (L. deterrimus) je z hlediska chuti méně hodnotný, neboť je poněkud nahořklý. Jeho mléko se asi po 10 minutách zbarvuje do vínově červena! Teplomilný ryzec krvavý (L. sanguifluus) rná mléko, které je již od počátku krvavě až vínově červené. Také lupeny mají vínově červený odstín. Je jedlý.
Poznámka: ryzec pravý je výborná jedlá houba, pokud se nevaří, nýbrž obalí a osmaží jako řízek. Výtečný i na smaženici a do octa. Rodové znaky: 85 druhů, mykorizní houby, charakteristické znaky mají podobné jako holubinky (křehká dužnina, stavba), barvy většinou temnější, dužnina při poranění roní mléko, Výtrusný prach bývá bílý, krémový nebo žlutavý, amyloidní, ornamentika výtrusů u bradavek až sítek, u některých druhů s výraznými hranami.
 

horizontal rule

                           

horizontal rule

Webmaster:

horizontal rule