Ryzec dubový

Lactarius quietus

jedlý po spaření

horizontal rule

horizontal rule

Popis:

 Chuť: mírná. Vůně: poněkud nepříjemně zapáchá po plošticích. Klobouk: červenohnědý až masově hnědý, často s lehce naznačenými tmavšími kruhy, matný, Ø3-8 cm. Lupeny: bledě skořicové, masově červené, ve stáří s rezavými skvrnami. Třeň: podobně zbarvený jako klobouk, směrem k základně tmavě hnědý. Mléko: jemné až lehce nahořklé, bělavá, s nažloutlým nádechem. Výskyt: pod duby, velmi hojný druh, rostoucí téměř každoročně ve velkém množství; červenec až říjen. Záměna: skořicově až masově hnědé zbarvení je u ryzců časté. Podobný ryzec nasládlý (L subdulcis) rovněž poněkud páchne po plošticích a chutná jemně až nahořkle. Vyrůstá později pod buky a má klobouk bez kruhů, který je za vlhkého počasí hladký a prosáklý vodou. Pokožka klobouku ryzce dubového je vždy matná. Menší červenohnědý ryzec kafrový (L. camphoratus) voní zejména při zasychání po kafru nebo cikorce (jako maggi). Je to houbové koření. V bažinatých oblastech, kde rostou i duby, se mohou společně objevovat ryzec dubový a ryzec hnědý (L. helvus). Mírně jedovatý plstnatý ryzec hnědý, který nemá na klobouku kruhy, voní mírně po maggi. Má řídké vodnaté mléko.

horizontal rule

                           

horizontal rule

Webmaster:

horizontal rule