Lošák jelení

Sarcodon imbricatum

jedlý po povaření

horizontal rule

 

horizontal rule

Popis:

 Klobouk: světle hnědý až umbrově hnědý, horní strana se střechovitě odstávajícími Šupinami (jako peří jestřába), Ø 5-15 cm. Ostny: zpočátku bělavé, později našedlé, křehké, na třeň sbíhavé. Třeň: šedobílý až hnědavý, na bázi není načernalý! Dužnina: zpočátku bělavá, později šedavě nahnědlé, bez pásů, drobivá. Výtrusný prach: hnědavý. Výskyt: v jehličnatém lese, pod smrky a borovicemi; srpen až listopad. Záměna: Existuje více druhů s hořkou chutí, které se nezasvěcenému houbaři zdají být téměř stejné. Patří k nim lošák hořký (S. scabrosus) a také S. fennicus. Zejména lošák hořký mívá často stejně střechovitě šupinatý klobouk jako lošák jelení. Všechny dvojníky je však možné rozlišit podle více nebo méně intenzivně načernalé až modrozeleně načernalé báze třeně, nehledě na jejich hořkou chuť. Poznámka: Lošák jelení je v syrovém stavu jedovatý a měl by být před konzumací řádně tepelně upraven. Starší houby mohou být tuhé a chutnat hořce. Sušený se zpracovává na prášek používaný jako houbové koření. Rodové znaky: V Evropě je dnes známo asi 13 druhů rodu Sarcodon, z nichž je většina poměrně vzácná. Odlišují se od ostatních hnědovýtrusých rodů lošáků (např. Hydnellum, Lošákovec) masitou konzistencí a dužninou bez pásů. Žijí vždy na půdě. Dávají přednost horským stanovištím.
 

horizontal rule

                           

horizontal rule

Webmaster:

horizontal rule