Hřib žlutomasý ( babka )

Xerocomus chrysenteron

jedlý

horizontal rule

horizontal rule

Popis:

 Chuť: mírně kyselá. Klobouk: žlutohnědý, olivově hnědý nebo okrově šedý, někdy také červenavý, při vysychání často typicky políčkovitě rozpukaný, na poškozených místech červená, matný, 0 3-7 cm. Rourky: mdle žluté, brzy však zelenavě žluté až olivově zelené, pomačkáním poněkud modrají. Třeň: žlutohnědý, téměř vždy s červenavým nádechem, vzácněji bez načervenalého tónu, podélně vláknitý. Dužnina: bledě žlutavá, na řezu lehce modrající, na nakousnutých místech (slimáky aj.) načervenalá, měkká. Výskyt: v listnatém a jehličnatém lese, často na kyselých půdách; červenec až listopad. Záměna: Exempláře bez výrazných červených tónů bývají často zaměňovány za suchohřib plstnatý (X. subtomentosus). Jeho dužnina nemodrá a rourky mají světleji žluté zbarvení. Podobný je také hřib osmahlý (X. spadiceus), který mírně modrá, jeho identita ve střední Evropě se však zdá být sporná. (X. porosporus) se dá spolehlivě rozeznat pouze pomocí mikroskopu, neboť jeho výtrusy jsou jakoby useklé. Vzhledem vypadá jako hřib žlutomasý, nemá však nakyslou vůni. Je rovněž jedlý. Formy s červenými klobouky lze snadno zaměnit za suchohřib červený. Poznámka: Hřib žlutomasý je pouze, méně hodnotná houba, která se vzhledem ke své nakyslé chuti netěší u mnoha houbařů velké oblibě. Díky hojnosti výskytu je však vydatnou složkou směsí různých druhů hub. Jeho dužnina velmi rychle změkne a vlhne. Často plesniví.
Rodové znaky: 10 druhů rodu Xeroromus částečně mykorizní houby, klobouky jsou většinou suché a plstnaté, třeně převážně štíhlé, Výtrusný prach olivově hnědý.

horizontal rule

                           

horizontal rule

Webmaster:

horizontal rule